Dolce X

Dolce X

Vin og Agavevin 

Vin er en term, som man traditionelt bruger om en type af alkoholisk drik, som er resultatet af gæret druesaft. Gæringen igangsættes ved at tilføre gærceller til saften. Gæringen er en proces som omsætter saftens naturlige sukkerindhold til alkohol. 

Når man tilfører spiritus til vin, og dermed hæver alkoholprocenten, får man et nyt produkt som kaldes en "forstærket vin". (f.eks Pinneau de Charantes and Portvin) 

Hvis vi går tilbage i historien - før man begyndte at bruge svovldioxid som konserveringsmiddel i vin - var konservering af vinen ved hjælp af forstærkning en almindelig og naturlig teknik. 

Sådan laver man traditionel vin og forstærkede vine. 

Agavevin 

... og nu bliver det lidt "teknisk". Agave har ikke et naturligt indhold af sukker, fordi agaven er en inulin plante ligesom f.eks cikorie. For at få gærbar sukkkersaft ud af agaven, er man nødt til at udsætte enten saften eller hele "agavekroppen" for "hydrolyse". Hydrolyse er den tekniske term for den proces, som omsætter inulin til sukker. 

Når man fremstiller tequila/mezcal bliver agavens inulinindhold udsat for hydrolyse ved hjælp af varme. Man bager f.eks. i jordovn, murstensovn eller stålovn. I billigere agavespiritusprodukter bliver der brugt syre, men når man laver agavevin, bliver der altid brugt en proces, der hedder enzymatisk hydrolyse. Enzymatisk hydrolyse indebærer, at man tilsætter enzymer til den rå, ubagte agavesaft. Enzymerne igangsætter så en proces der forvandler den rå agavesaft til sukkersaft. 

To kategorier af agavevin 

Agavevin kan inddelese i to kategorier: 

1: Pulque. Pulque laves af den rå saft som udtrækkes af Agave Salmiana mens planten stadig står på marken. Saften behandles med enzymatisk hydrolyse og gæres. Herefter er den klar til salg med meget begrænset holdbarhed. 

2: Porfidio's Dolce X er lavet på basis af Agave Tequilana Weber, som også kaldes Blå Agave. 

Den rå agavesaft trækkes ud af plantens krop, "pinaen". Herefter udsættes saften for enzymatisk hydrolyse, som forvandler den rå saft til sukkersaft. Saften gæres, men gæres ikke helt færdig for at den kan beholde lidt af sin agavesødme. Så tilføres 100% agave-spiritus til den når op på 17%. Nu er vinen klar til lagring. Dolce X lagres 7 år på egetræstønder. 

Vis som Gitter Liste

1 vare

pr. side
Faldende orden
  1. Dolce X
    Vurdering:
    99%
    620,00 kr
Vis som Gitter Liste

1 vare

pr. side
Faldende orden