• Spar fragten og afhent selv
  • Fragt fra 59,- og gratis fragt over 999,-
  • Hurtig levering: 1-3 hverdage
  • Kvalitetsbrands og rådgivning
Telefon: +45 20960919 - email: info@tequila.dk
  • Spar fragten og afhent selv: Vælg "afhent selv" i checkout
  • Fragt fra 59,- og gratis fragt over 999,-
  • Hurtig levering: 1-3 hverdage
  • Kvalitetsbrands og rådgivning

ePay

Tequilaens historie

Tequila blev fremstillet første gang i det 16. århundrede nær den nuværende by Tequila, der officielt blev grundlagt i 1656. Aztekerne havde tidligere fremstillet en gæret drik af agaveplanten, som de kaldte octli (senere og mere populært kaldet pulque), længe før spanierne ankom i 1521. Da de spanske erobrere løb tør for deres egen brændevin, gav de sig til at destillere agaver og fremstillede dermed Nordamerikas første egen destillerede spiritus.

Cirka 80 år senere – omkring år 1600 – begyndte markisen af Altamira, Don Pedro Sánchez de Tagle, at masseproducere tequila på den første fabrik i det område, hvor byen Jalisco ligger i dag. Og fra1608 begyndte Nueva Galicias guvernør at beskatte sine produkter.

Den tequila, der er populær i dag, blev første gang masseproduceret i begyndelsen af det 19. århundrede i Guadalajara i Mexico.

Don Cenobio Sauza, grundlægger af Sauza Tequila og borgmester i byen Tequila fra 1884-85, var den første der eksporterede tequila til USA. Han forkortede navnet ”Tequila-ekstrakt” til blot ”Tequila” for det amerikanske marked. Don Cenobios barnebarn, Don Francisco Javier, fik international opmærksomhed, da han insisterede på, at ”der ikke kan være tequila, hvor der ikke er agaver!” Hans indsats førte til den overbevisning, at rigtig tequila kun kommer fra delstaten Jalisco.

Nyere historie

Siden 2002 er salget af dyr tequila – dvs. dén forhandlere kalder ”ultra-premium” eller ”super-premium”, og i daglig tale førsteklasses tequila– steget med 28 procent. Det er en gennemsnitlig stigning på 8,6 procent om året ifølge Distilled Spirits Council of the United States. Salget oversteg alle forventninger ved at nå over 10 millioner solgte kasser, som det fremgår af IWSRs rapport fra 2007, baseret på Adams Liquor Handbook. I slutningen af 1990’erne og begyndelsen af det 21. århundrede førte tequilaens tiltagende popularitet verden over til, at virksomheder også begyndte at vise interesse for den.
Nogle af de mest bemærkelsesværdige tiltag er:

  • Brown-Formans køb af Herradura Tequila for 776 millioner dollars i september 2006
  • Der blev udstedt en ny NOM (Norma Oficial Mexicana /Officiel Mexicansk Standard) for tequila (NOM-006-SCFI-2005) i 2006, som blandt andet medførte en ny kategori tequila kaldet ”extra añejo” eller ”ekstra lagret”, der skal lagre i mindst 3 år.
  • Det store aktieselskab Fortune Brands opkøbte mærkerne Sauza og El Tesoro


Nogle tequilamærker er forblevet familieeje, men de fleste velkendte mærker ejes af store multinationale selskaber. Ikke desto mindre findes der, ifølge statistikker fra 2009, over hundrede spritfabrikker i Mexico, som producerer over 900 tequilamærker, og der er registreret mere end 2000 navne på tequilamærker. Derfor har hver enkelt tequilaflaske et serienummer (NOM), som fortæller hvilken spritfabrik tequilaen er fremstillet på. Mange tequilamærker kommer fra samme sted, da der findes et begrænset antal spritfabrikker.
The Tequila Regulatory Council of Mexico tillod oprindeligt ikke, at smagstilsat tequila måtte bære navnet tequila. Men i 2004 besluttede rådet at også smagstilsat tequila kunne kaldes tequila – med undtagelse af ren agave tequila, som stadig ikke må tilsættes smagsstoffer.
Selskabet Tequila Ley .925 solgte en særlig enlitersflaske med premium tequila for 225.000 dollars i juli 2006 i byen Tequila, Jalisco. Flasken var lavet af platin og guld og vejede to kilo, inklusive tequila. Producenterne har fået certifikat fra Guinness World Records på, at det er den dyreste flaske spiritus, der nogensinde er solgt.
I 2008 opdagede nogle mexicanske forskere en metode til at producere små, syntetiske nanometer-diamanter fra tequila med en alkoholprocent på 40. Man varmer tequilaen op til mere end 800 grader for at bryde dens molekylære struktur og få væsken til at fordampe. Tequilapartiklerne sætter sig så på en stål- eller silikoneplade og danner et tyndt og ensartet lag.
Da diamanterne er utrolig billige at producere og for små til at være juveler, håber man, at de i stedet kan anvendes inden for erhverv og industri til f.eks. computerchips eller skæreredskaber.  

NOM

NOM’en omfatter alle procedurer og aktiviteter, der er forbundet med levering af agaveplanter, samt produktion, påfyldning, markedsføring, information og forhandlingspraksis i forbindelse med tequila. Tequilaen skal fremstilles af agavesorten Tequilana Weber Blue, der dyrkes i de forbundsstater og kommuner, som er angivet i deklarationen.

NOM’en sætter desuden de tekniske specifikationer og lovlige krav til beskyttelse af ”Tequilaens” Appellation of Origin i overensstemmelse med den gældende Almene deklaration til beskyttelse af ”Tequilaens” Appellation of Origin samt med loven, den industrielle ejendomslov, den føderale forbrugerbeskyttelseslov og andre lignende lovbestemmelser.

Alle ægte, kontrollerede tequilaer har et NOM-identifikationsmærkat på flasken. De vigtigste love siden 1990 er NOM-006-SCFI-1993, den senere opdaterede udgave NOM-006-SCFI-1994 samt den seneste justering NOM-006-SCFI-2005 fra slutningen af 2005.

Det nummer, der står efter NOM, er nummeret på spritfabrikken, som er fastsat af regeringen. NOM angiver ikke spritfabrikkens placering, men alene moderselskabet – og i de tilfælde hvor selskabet lejer lokaler i en virksomhed, er det udelukkende nummeret på den fysiske virksomhed, hvor tequilaen er fremstillet.

Handelsaftale

I 2003 fremførte Mexico et forslag om, at al mexicansk fremstillet tequila blev fyldt på flasker i Mexico, før den blev eksporteret til andre lande. Den mexicanske regering mente, at man ved at fylde tequilaen på flasker i Mexico kunne sikre kvaliteten. Spiritusfirmaer i USA sagde, at Mexico bare forsøgte at skabe påfyldningsjobs i deres eget land og hævdede desuden, at denne regel ville bryde internationale handelsaftaler, samt at den var i uoverensstemmelse med almindelig eksportpraksis verden over. Forslaget ville muligvis have resulteret i færre jobs på fabrikker i Californien, Arkansas, Missouri og Kentucky, da mexicansk tequila, der masseeksporteres til USA, bliver fyldt på flasker på disse fabrikker. Og den 17. januar 2006 underskrev USA og Mexico en aftale, som fortsat tillod masseimport af tequila til USA. Samtidig oprettede man et ”tequila-påfyldningsregister”, så man kunne klassificere godkendte påfyldningsfirmaer. Der blev også oprettet et bureau, som skulle overvåge registreringen.

Historien om tequilaormen

Med til tequilaens historie hører vandrehistorien om ormen i bunden af flasken:
Det er en almindelig misforståelse, at der er en "orm" i bunden af nogle tequila-flasker. Kun visse mezcal-typer, som regel fra staten Oxaca, bliver solgt con gusano.Tequila.dk ghar naturligvis mezcal som er med orm, f,eks. El Senorio Mezcal, som kommer med to orm.

Noget, der startede som et markedsføringskneb i 1940’erne. Ormen er egentlig larven fra natsværmeren Hypopta agavis, der lever af agaveplanten. Når man finder en larve i en plante under fremstillingsprocessen er det tegn på skadedyrsangreb, og dermed også en ringere kvalitet.

Fejlopfattelsen lever stadig i bedste velgående, og selv med den store indsats for at lancere tequila som en førsteklasses spiritus – på samme måde som cognac i forhold til andre typer brændevin – er der nogle opportunistiske producenter, som laver tequila til underholdningsmarkedet og derved slører grænserne.
24. juli er National Tequiladag i USA.

3 vare(r)

pr. side

3 vare(r)

pr. side

This site uses cookies to improve your browsing experience. By continuing to use this site, you accept these cookies. Close