Amor-de-Agave.pngTequila.dk gør det jo mest i tequila, og så en lille smule mezcal.

Mezcal er som spirituskategori stadigvæk meget lille. Hvor tequilaindustrien har mange år på bagen og der derfor er masser af veletablerede brands med solid distribution, markedsføring og kundekendskab, så forholder det sig helt anderledes med mezcal.

Mezcal er agavespiritus akkurat som tequila, men tequila blev etableret som en spirituskategor med regler for hvorfra det kunne komme, hvordan det skulle dyrkes osv lang tid før mezcal. Derfor er tequilaindustrien også meget - som i RIGTIGT MEGET - større end mezcalindustrien og med enorme, internationale aktører + en stor underskov af små aktører.

Mezcal ER imidlertid på vej og der er rigtigt mange gode mezcalbrands.  Hos Tequila.dk har vi bl.a taget Amor de Agave Mezcal ind for ganske nyligt, lige som vi længe har haft El Senorio og Mezcal Vago.

Amor de Agave er en klassisk mezcal med den bløde røgede smag, som hidrører fra den jordovn som agaven bages i. Og så har den unægteligt en smuk æstetik med sin rosatonede flakske og det fine logo.

Interview med Amor de Agave

Saúl Rojas Gutiérrez, står bag Amor de Agave og har lavet mezcal i 40 og må således siges at være en erfaren mezcalero. Amor de Agave laves i små batches i en palenque i Matatlán.

Vi kontaktede Saúl Rojas Gutiérrez fra Amor de Agave og lavede et lille interview med ham.

Q: Amor de Agave en rigtigt dejlig mezal. Hvornår blev brandet stiftet?

A: Amor de Agave er ny. Fra 2012. De har flere mærker, men i dag er tendensen i verden hen mod en mezcal, der bringer modernitet og god smag og ikke bare en traditionel mezcal.

Q: Her på Tequila.dk er vi vilde med både navn og design. Hvor kommer navnet fra?

Navnet stammer fra vores oldefar og oldemor som fortalte, at når at de stegte agaveplanten og lavede mezcal på traditionel vis, så blev de nyforelsket!

Q: Er Amor de Agave en familieejet virksomhed?

A: Ja, det er et familiefirma

Q: Er det tanken at fortsætte som familiefirma?

A: Mezcal viden hos ”Amor de agave” bliver overført fra generation til generation. Vi har 2 palenques (jordovne) i Oaxaca, og vi er nu 4. generation

palenqueQ: Man bruger jo ofte Espadinagave til mezcal. Hvad bruger I til Amor de Agave?

A: Der bruges primært ”Espadin” og delvist Tepeztate

Q: Vi undrer os sommetider over størrelsen på pinas. (Pinas er navnet på agavens "krop" når de lange spidse blade er skåret fra). Når man ser billeder af forskellige agavehøster, ser det ud som om pinhaerne har meget forskellig størrelse, til trods for at de er næsten lige gamle. Er det almindeligt?

A: Ikke alle agave høstes efter samme tid.

I gennemsnit bør høstet efter 7 år, men nogle høstet allerede efter 5-7 år, og nogle efter 9 år (hvis fra højt oppe i bjergene). Jo større agaven er, jo mere ”saft” og jo mere smag. Amor de Agave bruger agave der er høstet efter 8 år med mere smag af ”jorden” og ”Ocote” (se https://en.wikipedia.org/wiki/Pinus_montezumae). Og størrelsen er MEGET forskellig

Q: Hvor meget Amor de Mezcal kan I producere om året?

A: I dag producerer vi 25.000 liter pr måned, og vi håber at øge det til 40.000 året i 2018

Q: Agave til brug for mezcal bages i jordovne, men kunne man i principppet ikke lige så godt bruge murstens/stålovne?

A: Den bedste mezcal er stegt i jordovne for at få den røget smag. Mezcal laves også i mursten og stål ovne, men det minder om tequila, da det generer damp, og det ”sveder” mere agaven som ikke bliver røget. Derfor er en tequila ikke røget. Det kan sammeligned med at lave hambugers på grillen eller på panden.