100% Agave vs Mixto tequila

100% Agave vs Mixto tequila

Der er forskel tequila! Noget tequila er billigt og koster 100 kroner i Netto mens andet koster fra 300 kroner og opefter. Bortset fra prisen - er der så andre forskelle?

Ja, det ER der naturligvis! Man skelner mellem to kategorier af tequila: "100% agave tequila" og "Mixto tequila".

100% agave tequila er udelukkende lavet på basis af saften fra den agavesort man kalder "blå agave". Mixto-tequila er lavet af minimum 51 % agave og resten af spiritussen er lavet af sukkersaft fra f.eks majs eller sukkerrør.

Hvorfor har man to kategorier af tequila?...

Grunden til, at man har to kategorier, ligger i agaven som råstof. Agaven skal være mindst 6-10 år før den er moden og  kan høstes, og det gør agave til en dyr afgrøde.

Der kan ske rigtigt meget på 6-10 år. Frost, plantesygdomme, prisudsving mm. Et-årige afgrøder som sukkerør, hvede, byg, majs osv laves der også spiritus på, men det er betydeligt nemmere og billigere, at lave spiritus på en afgrøde, hvor det ikke er et stort problem hvis høsten slår fejl et enkelt år. Hvede, majs, kartofler osv er altsammen afgrøder, som der findes et stort internationalt marked for og hvor der er en høj grad af maskinel forarbejdning.

Agave dyrkes således at en agavebonde, har planter stående i varierende grader af modenhed. Der er planter der er ét år, to år, tre år osv, for at sikre at der kan høstes hvert år. Men rammes et sådant område af frost, mister bonden ikke bare høsten for ét år, men - måske - helt op til 6 år!

Derfor er en 100 % agave tequila i reglen ikke helt billig, men næsten altid smagsmæssigt mixto’en overlegen.

Man indførte mixtokategorien for at kunne levere en billigere tequila, der var nemmere at få ud på exportmarkederne og som prismæssigt kunne konkurrere med f.eks billig whisky, vodka og gin.

Det skal fremgå af labelen på flasken om det er "100 % agave" eller ej. Står der ikke "100% agave" på flasken, kan man gå ud fra at det er en mixto tequila og altså ikke tequila, som er lavet på udelukkende agavesaft.