Derfor skal du du drikke blancotequila!

Derfor skal du du drikke blancotequila!

Mange mennesker har den forestilling at lagret spiritus MÅ være bedre end ulagret spiritus, fordi... altså, det er jo lagret og dyrere!..
Det er muligvis rigtigt med rom, whisky, cognac osv, men med tequila/mezcal er det fuldstændigt omvendt!
I tequila-verdenen sætter vi den friske, ulagrede blanco-tequila over den lagrede version.

Lidt baggrundsinfo...

Tequila er en variant af mezcal. Og mezcal er - bredt formuleret - spiritus lavet på agave. Tequila er det navn som opstod for mezcal lavet af Cuervo- og Sauzafamilien i Jalisco I 1873. Familierne holdt til ved byen Tequila og oprindeligt blev deres mezcal blot kaldt mezcal di Tequila - altså mezcal fra Tequila. Navnet "tequila", kom til at skille denne variant af mezcal ud fra resten af mezcalproducenterne. Tequila var ikke bare mezcal - det var tequila!

Ulagret tequila er tequilaens grundform

Dengang var var tequila ulagret og i dag er langt det meste mezcal stadig ulagret. Så man kan sige at blanco/silver - ulagret tequila - egentlig er tequilaens grundform. Og blanco er da også den version af tequilaen man får, når man destillerer den fermenterede agavesaft. Efterfølgende kan man så lagre tequila I forskellige grader, som reposado, anejo og extra anejo, men alle disse lagringer er baseret på frisk, nydestilleret blanco-tequila.

Det er svært at lagre tequila!

Det er det fordi smags- og aromanoterne i tequila er sarte, lette, sprøde og flygtige, og man finder dem foldet bedst og mest varieret ud i tequila, som ikke har lagret på træfade endnu. Lagring af spiritus, tilfører helt grundliggende spiritussen smagen af træ. Det kan være nyt træ, gammelt træ, træ som har været brugt til andre spiritusser eller træ som er flammebehandlet, men i sidste ende handler succesen for en lagret spiritus om hvor godt den ulagrede spiritus går I spænd med noterne af træ.

Og tequila ER svært at lagre fordi de sarte lette blomster-aromaer og den bløde, sødmefyldte agavesmag hurtigt bliver overdøvet af de kraftige noter af honning, kokos, træ osv som kommer til når tequilaen har ligget på fad. Derfor lagrer man også tequila I væsentligt kortere tid end f.eks rom og whisky. En tequila som har ligget - længe - på fad kaldes extra anejo og det bliver den allerede efter tre år!

Og derfor…

skal du drikke din tequila som blanco, fordi det er I denne form du får langt det bedste og mest nuancerede billede af hvordan din tequila smager. En god blanco er også forudsætningen for en god reposado og anejo.