”El Grito de la Independencia” - Mexicos Uafhængighedsdag

”El Grito de la Independencia” - Mexicos Uafhængighedsdag

Miguel Hidalgos16. september - den Mexicanske Uafhængighedsdag!

Vi befinder os i Danmark og rigtigt, rigtigt langt væk fra Mexico, og mange vil sikkert blive en lille bitte smule fjerne i blikket hvis de skal redegøre for, hvem Mexico egentlig blev uafhængige af, hvornår og hvorfor. Her kommer den ultrakorte version:

I 1810 var Mexico en spansk koloni og havde været det siden 1521 hvor spanierne knuste den sidste modstand fra aztekerne med hjælp fra en ødelæggede epidemi af mæslinger, som spanierne spredte til aztekiske befolkning. Mexico blev erklæret for det nye Spanien, og Spanien sugede i årene derefter nådesløst massive indtægter ud af den nye koloni.

Men utilfredsheden med den spanske besættelse steg og i 1810 havde der været flere tilløb til oprør; men det blev den præsten Miguel Hidalgos fra byen Dolores som i en desperat prædiken den 16. september 1810, kaldte til oprør. I løbet af ganske kort tid fik han opildnet en mindre bondehær, som gik mod den nærliggende by, Guanajuato.

Selvom det lykkedes Hidalgo at samle omkring 90.000 bønder fik oprøret i første omgang en kort levetid. Hæren løb ind i 6000 veltrænede spanske soldater og den 30. juli blev Hidalgo henrettet af de spanske myndigheder.

Miguel Hidalgos var et autentisk mandfolk til det sidste og dertil en ægte idealist, som endog fandt overskud til at skrive afskedsbrev til sine fangevogtere. Oprøret var imidlertid sat igang og i 1821 var det slut med det spanske kolonistyre.