Hvad betyder tequilaens NOM?

Hvad betyder tequilaens NOM?

NOM er en forkortelse for "Normas Oficiales Mexicanas" og oversat, betyder det blot "regulativer/standarder". Mexico har "normas" for al produktion, og naturligvis også for spiritus-produktion.

Normaen for spiritusproduktion hedder NOM-199-SCFI. Herunder findes der så normaer for hh. tequila (NOM-006-SCFI) og mezcal (NOM-070-SCFI). Normaerne beskriver hvad tequila og mezcal er, og hvordan og hvor det skal produceres for at være hh. tequila og mezcal.

Normaerne bliver normalt håndhævet af den mexicanske stat, men normaerne for tequila og mezcal håndhæves af to private organisationer, CRT (Consejar Regulador del Tequila) og CRM (Consejo Regulador del Mezcal).

Hvert destilleri har et unikt 4 cifret nummer, som "kode" for det pågældende destilleri. Destilleriet som laver Casa Noble Tequila hedder således NOM-1137 (La Cofradia, S.A. de C.V.) og destilleriet som laver Mezcal Vago har NOM-O188X. 

Hvorfor er det overhovedet interessant?

Der er ikke et 1:1 forhold mellem destilleri og brand. Dvs. destilleriet som laver Casa Noble kan sagtens lave en masse andre brands også. Men kender man NOM for ens tequila, kan man slå destilleriet op på https://tequilamatchmaker.com og se hvilke andre brands, der laves det pågældende sted.

Og laves der rigtigt mange andre brands, kan det være et godt fingerpeg mht kvaliteten af den flaske man sidder med. Når man har smagt forskellige tequilaer begynder brugen af NOM som en indikator på kvalitet at give god mening.

ALLE tequilaer kommer med NOM trykt på labellen.