"La Tequilera" - Kvinden, der drikker tequila

"La Tequilera" - Kvinden, der drikker tequila

Mexicansk musik er kulørt, og der findes et enormt antal genrer og undergenrer.

Tequilaens hjerteland er Jalisco, og det er også herfra "Mariachi", som udenfor Mexico, nok er den mest kendte musikgenre, kommer.

”Rancheras” er en del af mariachimusikken. Rancheras er nærmest at forstå, som den mexicanske version af countrymusik. Det er sange om kærlighed, livet på landet og naturen. Mexico er jo grundlæggende, et landbrugsland og det er her inspirationen kommer fra.

 

En af de helt store stjerner inden for Rancheras, er Lucha Reyes (23 May 1906 – 25 June 1944). Selvom hun døde ganske ung, nåede hun alligevel at få en enorm popularitet, både som film- og sangstjerne. Hun blev faktisk så berømt, at hun fik tilnavnet ”la reina de los mariachis”(Dronningen af Mariachi)

Efter hendes død, forsvandt hun imidlertid hurtigt ud af musikhistorien. Hendes personlige liv var vanskeligt. Marie Sarita Gaytan spekulerer i sin bog ” ¡Tequila!: Distilling the Spirit of Mexico!” over, om der kunne være en sammenhæng mellem Lucha Reyes frygtløse offentlige optræden og hendes vilje til at nedbryde traditionelle kvinderoller, og så det forhold at hun er blevet nedtonet, hvis ikke ligefrem udskrevet af mexicansk kulturhistorie. 

Måske var hun for stridbar og selvstændig en kvinde for mexicansk musikhistore? ...

Hun var også, med en vis sandsynlighed, lesbisk, på et tidspunkt og i et miljø, hvor netop dét var enormt vanskeligt i et katolsk Mexico.

Rancheras-genren, som Lucha Reyes sang i, var en meget mandsdomineret genre, med et temavalg som også var macho/heteroseksuelt. Lucha Reyes vakte opsigt ved at ”blande kortene”.

Hun optrådte i klassisk ”china poblana” (typisk, mexicansk feminint tøj med hvid kjole og top ), men sang ramsaltede sange og drak spiritus offentligt. Hun havde en usædvanlig, lidt dyb og lidt hæs stemme, som hun imidlertid beherskede til fulde.

La Tequilera, blev et af hendes store hits og i lyset af hendes personlighed og liv, får sangen ekstra dybde. Det er grundlæggende set en sang om uigengældt kærlighed og afhængighed, men måden hun fremfører den på, giver den en mere eksistentiel dybde. Specielt set i lyset af, at det er en kvinde der fremfører den på et tidspunkt, hvor det ikke var velset at kvinder drak spiritus offentligt.

Mariachi-genren, som musikken er lavet i, er munter, men teksten rummer en dybere melankoli og skæbnebundethed. La Tequilera er indspillet af mange andre end Lucha Reyes, men kun få formidler dobbeltheden af smerte og munterhed på samme måde som hende.

Hør musikken her:

Spotify: spotify:album:102vu5UlK85uLlX9WHgAgY

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=yT2smIcl1wE

Her har vi den spanske version og en engelsk oversættelse.

La Tequilera

Borrachita de tequila,
llevo siempre el alma mia
Para ver si se mejora
de esta cruel melancolia

Ay, por ese querer
Pos’ qué le he de hacer,
Si el destino me lo dio,
para siempre padecer

Como buena mexicana
sufriré el dolor tranquila
al fin y a cabo mañana
tendré un trago de tequila.

Ay! Por ese querer
Pos’ qué le he de hacer,
aunque me haya traicionado
no lo puedo aborrecer.

Ay! ya me voy mejor
por qué aguardo aquí;
dizque por la borrachera,
dicen todo lo perdí.

La Tequilera

My soul is always
drunk with tequila
to see if it can heal
from this cruel melancholy.

Ay, because of that love
so what can I do,
if destiny gave it to me
to always suffer.

Like a good Mexican woman
I will suffer the pain tranquilly
since after all tomorrow
I’ll have a drink of tequila.

Ay! Because of that love
so what can I do,
even if he betrayed me
I cannot hate him.

Ay! It’s better I leave
what am I doing here;
they say I lost it all,
because of being drunk.