Lær at forstå tequilaflaskens label, og bliv en ægte tequila-afficionado!

Lær at forstå tequilaflaskens label, og bliv en ægte tequila-afficionado!

Tequilaens label

Der er mange tequilaer til - i skrivende stund lidt over 2200 forskellige brands.

Flaskerne ser forskellige ud og der er ikke nogen brands der holder sig tilbage med anprisning af egne kvaliteter.

Så er det overhovedet muligt ud fra etiketten at få en idé om hvad der er i flasken? Ja, det er det faktisk i et vist omfang!

Lad os hjælpe dig lidt på vej.
Der er flere elementer du vil kunne genkende fra etiket til etiket. 

Type

(Tipo) eller kategorien af tequila (blanco, joven, reposado anejo, extra anejo) *


Renhed

Det kan være 100% agave eller mixto. Nogle gange kan man støde på formuleringer som “100% natural”, “100% Mexican” etc og det er alt sammen tricks.

Hvis tequilaen er 100% agave, skal der stå 100% agave. Ellers kan du gå ud fra at det er en mixto tequila. Dvs. en tequila hvoraf det kun er halvdelen der er lavet på agavesaft.

NOM.

Hver destilleri har sit eget unikke nummer - et NOM. Der findes mere end 1800 forskellige brands, men betydeligt færre destillerier. Der er naturligvis forskel på destillerier og nogle laver kun ganske få produkter, mens andre producerer mange brands. Nogle brands har både egne agavemarker og eget destilleri.

Destilleriets navn og adresse.

Det fremgår ikke altid og sommetider kun som et bynavn eller navnet på staten. Det kan også blot være navnet på moderselskabet eller administrationen.

CRT

En formulering om, at det semistatslige organ (Consejo Regulador del Tequila) der regulerer tequila, har anderkendt firmaet og produktet. Det er ikke et udtryk for kvalitet, men blot en formalitet, som siger at firmaet overholder regulativet.

Hecho en Mexico/Made in Mexico.

Alle 100% agave tequila skal være lavet og tappet i Mexico. Der står også sommetider “producto de Mexico” eller “elaborado en Mexico”. “Hecho a mano” betyder “håndlavet” og antyder oftest at det er en såkaldt “artisanal” eller “small batch” tequila.

DOT - denomination of origin

DOT (Denominacion de Origen Tequila, blev oprettet i 1974 og bliver reguleret under Mexican Standard NOM-006-SCFI-2005. Standarden, eller normaen bliver hele tiden opdateret, og den nyeste hedder NOM-006-SCFI-2012.

DOT er essientelt set, det der adskiller tequila fra agavespiritus eller mezcal. Man har i lighed med eksempelvis champagne, fået vedtaget en international regel, som betyder at agavespiritus som kommer fra bestemte delstater i Mexico og er produceret og kontrolleret under nogle bestemte vilkår - det er tequila. Kommer det fra f.eks Texas eller et andet sted, kan det sagtens være agavespiritus og været lavet som tequila - det ér bare ikke tequila, fordi tequila har et geografisk tilhørsforhold. De delstater, som er omfattet af DOT er:

• Jalisco
• Nayarit
• Michoacan
• Guanajuato
• Tamaulipas

Jalisco er så langt den største producent af agave og hjemsted for byen Tequila.

Brand navnet.

Der er i reglen også et logo/trademark. Her skal man huske at skelne mellem destilleri og brand-ejer

Alkoholprocenten

Langt det meste tequila ligger på 38-40%, men man kan godt finde brands som ligger væsentligt højere - helt op til 55%. Der er også brands, som går efter en lavere alkoholprocent.

Tilsætningsstoffer

Tilsætningsstoffer som for eksempel smagsgivere eller farve

Indhold i milliliter

Der er lidt forskellige standarder, men man finder typisk 750 ml / 700 ml / 50 ml / 35 ml.

Batch.

Hver flaske kan have en markering af hvilket batch den kommer fra. Det er ikke alle tequilaer, som har en indikation af batch/årstal/mescalero. Det er primært, det man kalder “artesanales“ - dvs “håndlavede“ eller ikke-industrielle tequilaer, der benytter sig af dette. Nogle producenter, som for eksempel Ocho, håndnummererer, signerer og datostempler deres flasker.

Der kan være anført hvilken tequilero der har ansvaret for destilleringen og sammensætningen af smagsprofilen, og måske også en indikation af hvilken hacienda agaven kommer fra.

Evt. advarsler vedr. alkoholindtagelse

Drink responsibly, kan der stå, og det er vel igrunden et udmærket råd.

Organico/økologimærket

Tequila som er økologisk vil også have en indikation af hvilken økocertificering den er omfattet af. Økocertifikater er dyre, og derfor kan man godt finde tequila, som er økologisk, men ikke certificeret økologisk. 

Der er mexicanske, amerikanske og europæiske økocertifikater, og vi har jo også vores helt eget danske økocertifikat. IXA Tequila har faktisk dansk økocertificering.