Pancho Villa og hans Winchester 30-30

Pancho Villa og hans Winchester 30-30

Tequila 30-30 er opkaldt efter en Winchester 30-30 riffel! Men HVORFOR og HVIS riffel?...

Svaret er spændende og rækker tilbage I Mexicos kulørte historie.

Mens 1. verdenskrig rasede i Europa var den Mexicanske revolution igang og den skabte fantastiske personligheder og legender som stadig vækker beundring.

Hvad forårsager den Mexicanske Revolution?

Den Mexicanske Revolution bryder ud I 1910 og er en reaktion på diktatoren Porfirio Diaz lange regeringsperiode. Diaz var en benhård liberalist som inviterede store udenlandske selskaber ind I mexicansk erhvervsliv, hvor de prompte begyndte at eksportere mexicanske rigdomme ud af landet. Samtidig fik de store godsejere lov at husere med de bestandigt fattigere bønder. Landet og især landområderne udvikler sig til en krudttønde af undertrykt vrede og skaber flere fantastiske guerillakrigere. En af dem er Pancho Villa.

Pancho Villa en mexicansk leder fra folket

General Francisco "Pancho" Villa, (5 Juni 1878 – 20 Juli 1923) var den mest ikoniske og mest kulørte personlighed i den mexicanske revolution. Hans rigtige navn var Doroteo Arango, og han kom fra fattige landarbejderkår i den nordlige delstat Durango i 1878.

Da han er 16 bliver en af hans søstre voldtaget af en lokal godsejer. Pancho Villa opsøger ham øjeblikkeligt og myrder ham. Herefter stikker han af og slutter sig til en af de mange banditgrupperinger, der huserer I nordmexico.

Indtil han er 32 lever Pancho Villa et rastløst liv I det store hele financieret af diverse overfald, men omtrent på dette tidspunkt stifter han bekendtskab med Francisco Maderos ideer om omfordeling af jordbesiddelserne, og en ny politisk leder bliver vakt I ham.

Francisco Madero sætter gang i den Mexicanske Revolution

Francisco Madero var ud af en stenrig familie, jordejer, forretningsmand, forfatter og politiker. Han var moderat og meget pragmatisk anlagt og evnede nok at skabe visioner om en radikal omfordeling af goderne I Mexico, men viste sig I praksis at være for eftergivende. I 1908 skriver han en bog hvor han reflekterer over landets udemokratiske tilstand. I 1910 udfordrer han diktatoren Porfirio Diaz i et valg. Diaz arresterer ham øjeblikkeligt og erklærer straks selv at have vundet valget. Det lykkes for Madero at flygte til USA, hvorfra han begynder at orkestrere en opstand.

Porfirio Diaz, Pancho Villa og det er her riflen kommer ind!

Nu ER det her jo en tequila-blog og ER der overhovedet en forbindelse mellem Porfirio Diaz sidste regeringstid, den mexicanske revolution, Pancho Villa OG tequila?...

Det er der! Pancho Villa er I kontakt med Francisco Madero og beslutter sig for at bruge sin indflydelse til at hjælpe Madero til magten. Han opretter en hær I nordmexico og går til angreb mod Porfirio Diaz regeringsstyrker. Og finder glæden ved at eje og bruge en Winchester 30-30 riffel. Winchester 30-30 er en let og robust riffel som også blev anvendt af den amerikanske hær.

Det lykkes Villa sammen med andre militære leder som f.eks Pascual Orozco at vælte Porifirio Diaz og indsætte Francisco Madero som præsident.

Jimador

Madero viser sig at være en katastrofalt ringe politiker og herefter går alting fra skidt til meget værre I det som eftertiden kalder Den Mexicanske Revolution, men som I virkeligheden er en lang række af særdeles blodige kampe og statskup.

Madero bliver myrdet I 1913 og erstattet af Victor Huerta. Pancho Villa rider igen og danner sin berømte División del Norte og hjælper nok engang med at befri landet fra den nye diktator.

Billedet til venstre viser en samtidig karikatur af Madero. Vinflasken er en reference til Maderos uhyrligt rige familie, som også drev et destilleri. Litografiet kaldes "Calavera Maderista".

Pancho Villas sidste dage

Pancho Villa forsøger, ligesom andre revolutionære at trække sig ud af borgerkrigsperiodens blodige slagsmål. I 1920 lykkes det ham at opnå en amnesti og at trække sig ud til et lille landsted. Freden varer knap tre år, hvorefter han lider en meget mexicansk død. Han bliver skudt I et baghold som sandsynligvis er orkestreret af landet daværende præsident.

Derfor er Pancho Villa stadig berømt

Man kan undre sig over hvorfor Pancho Villa stadig er berømt og hvorfor nogen vil opkalde en tequila efter ham og hans riffel. Pancho Villa var kulørt, forfængelig, særdeles temperamentsfuld, ualmindelig handlingsorienteret og på mange måder pragmatisk, grænsende til det kyniske. Men han var også en mand som forstod de mennesker der omgav ham – de fattige landarbejdere, hvis liv lignede de europæiske fæstebønders før stavnsbåndets ophævelse. 

Pancho Villas hest fik også et langt eftermæle. Det kendte tequila brand "Siete Leguas" er opkaldt efter Pancho Villas hest, som angiveligt kunne trave 7 mil med den ikke helt ubetydelige vægt af Pancho Villa på ryggen.

Hvis man gerne vil vide lidt mere om Pancho Villa er bogen "The Life and Times of Pancho Villa" et udmærket sted at læse op på Mexicos helt afsindigt kulørte revolutionsperiode.