Købeguides

Værd at vide, inden du køber.

Tequila til mad

Der findes rigtigt meget mad hvor tequila er en udmærket spiritus at drikke til.

Mexicansk/latinamerikansk mad er naturligvis det man umiddelbart tænker på på grund af det kulturelle og geografiske fællesskab.

Men selve smagen af tequila er faktisk velegnet i mange andre sammenhænge. Vi laver her en lille liste over gode kombinationer af mad og tequila.

Tequila til mad

Tacos

Rå fisk - sushi og sashimi

Tacos med fisk - gå efter en blancotequila. Den friske agavesmag matcher godt med fisk.

Tacos med kød og kraftige krydderier - gå efter reposado-tequila. Hvis der er tale om stærke krydderier kan man lige så godt gå efter en tequila der ikke er for dyr. En robust 30-30-tequila er fin til Tacos. 

I Japan drikker man jo saké og blommevin til maden. I Kina er risbrændevin almindeligt. Det er spiritusser der faktisk ikke ligger så langt fra blanco-tequila. Noget tequila er stærkt og ligger i ca. 50% mens andet ligger nede på 38-40%.

Disse lidt mildere blanco-tequila er fine til sushi og har de kvaliteter der egner sig til fisk. De er friske og aromatiske og smagen fylder ikke for meget til de sarte fiske-smage.

Gode valg kunne være, Campo Azul og Fuentes Guerra.

Sushi og tequila

Grillede fiskeretter

Grøntsagsretter/vegetariske retter

Grillede fiskeretter, f.eks laks, havtaske, helleflynder og ørred er superlækre retter. Deres er karakteriseret ved at være lette i deres udtryk og her er blanco-tequila at foretrække. Man kan også fint bruge reposado, men de fleste vil sikkert foretrække at smagen af spiritussen understøtter smagen af maden, fremfor at den "fylder" noget i sig selv.

T1 Tequila Uno og Tapatio, er fine produkter til grillet fisk!

Grøntsagsretter er jo mildest talt et omfattende område. Noget kan være meget stærkt og krydret og andelt mildt og friskt.

Tomatretter - gå efter reposado/anejo

Asparges, grøn peber, avocado - gå efter blanco-tequila

Retter med mange friske urter, som f.eks koriander - gå efter blanco-tequila

Grøntsagsretter/vegetariske retter

Grøntsagsretter er jo mildest talt et omfattende område. Noget kan være meget stærkt og krydret og andelt mildt og friskt.

Tomatretter - gå efter reposado/anejo

Asparges, grøn peber, avocado - gå efter blanco-tequila

Retter med mange friske urter, som f.eks koriander - gå efter blanco-tequila

Vegetarisk mad og tequila

Retter med citrus

Chokolade

Citrus som lime, appelsin og grape går rigtigt godt til tequila og omvendt. Der er simpelthen en rigtig god synergi tilstede.

Men glem skikken med citron og salt til tequila! Dét er en misforståelse. En spiritus som har været undervejs i mindst 6 fra agaven blev plantet til den når dit glas, fortjener ikke at blive kylet ned, mens man spiser citron og salt!

Derimod kan det være meget lækkert at drikke sin tequila som "bandera". Dvs man laver et glas frisk limesaft, et glas blanco tequila og et glas sangrita. Så drikker man på skift af glassene. Navnet "bandera" kommer fra farverne i det mexicanske flag: hvid, rød og grøn. Hvid for de hvide tequila, grøn for limesaften og rød for sangritaen.

Chokolade er lækkert og er også et af de produkter hvor man faktisk altid vil foretrække en lagret spiritus, som en anejo, eller extra anejo-tequila.

Når det er sagt, så er der forskel på lagrede tequila. Det er virkeligt vanskeligt at lave en god lagret tequila, fordi agave-smagen er sart! Den er let og luftig og meget vanskelig at fastholde i de mere fyldige og kraftige smagsnoter fra fadet.

La Cofradia Anejo og Siete Leguas Anejo er gode lagrede tequilaer, som matcher godt med chokolade.

Kødretter med svinekød

Kødretter med oksekød

Retter med svinekød som koteletter og pulled pork er velegnede til reposado.-tequila. Pulled pork eller grillet kød serveret med majs smager rigtigt godt sammen med en reposado-tequila.

Grill-retter som barbecue og hvad man nu ellers hitter på en sommeraften med kød på grillen, salat, pasta - gå efter en let og luftig reposadotequila, som Campo Azul eller Fuentes Guerra!

Oksekød er kraftigt og kræver en tequila der kan matche kraften fra smagen og konsistensen. En solid reposado eller anejo-tequila kan være fint her. Det er tequilaer, som typisk er lidt sødere og blødere og den runde fyldighed går fint til oksekød.

Hvis man er til mezcal, så kan en god både blanco, men også lagret mezcal være et fint tilsæt.

Mexicansk mad og tequila