Årets Tequila & Mezcal

Årets Tequila & Mezcal


Årets Tequila og Årets Mezcal er i år blevet kåret i samarbejde mellem "Tequila.dk", "Juuls Vin og Spiritus" og "Sprit & Co". Agavespiritus er en livlig, lækker og hastigt voksende kategori og vi er glade for at kunne udvide kendskabet til de mange dejlige produkter. Tequila.dk takker for det gode samarbejde i forbindelse med Agavehoffet.

 

Årets bedste tequila i Danmark 2021: Ocho Tequila Anejo

Agavehoffet har kåret "Ocho Tequila Anejo" til at være Årets Tequila 2021!
"Ocho Tequila Anejo" (Single Estate, Pierre Ferrand Casks 2017) Agavehoffet valgte Ochos Anejo fordi den har de bedste kvaliteter i en klassisk tequila. Den har sødme, som ikke kammer over i sukret. Den har lagret på brugte cognacfade men har stadig friskhed og fyldig agavesmag med noter af karamel og vanilje. Den har lidt kant, og en meget fin og let aroma med noter af frugt.

 

 

 

 

 

Årets bedste mezcal i Danmark 2021: Del Maguey Wild Jabali

Best Mezcal 2021

Agavehoffet valgte Del Maguey Wild Jabali til at være Årets Mezcal 2021!

"Del Maguey Wild Jabali Mezcal" Agavehoffet valgte overbevisende Del Magueys "Wild Jabali" mezcal som Årets Mezcal. Den er har en meget blød og rund  og fyldig krop med afbalanceret sødme. Aromaen har noter af krydderier, citrus og røg. De komplekse agavesmagsnoter er fint "pakket ind" i en røgethed som har fylder godt i munden og klinger langsomt, men elegant ud. En fremragendende mezcal, som er lige god som sipper og til fest.

 

 

 

 


 

Årets bedste tequila i Danmark 2020: Tequila Fortaleza

Agavehoffet har kåret "Tequila Fortaleza" til at være Årets Tequila 2020!
Tequila Fortaleza vakte Agavehoffets begejstring på alle parametre, Aroma, Krop, Smag, Design osv., og det er da også fuldstændigt velfortjent at præmien for Årets Tequila 2020 går til Fortaleza. Fortaleza er klassisk kvalitet hele vejen igennem. Agaven høstes på egne jorder i Jalisco, bages i murstensovn, kværnes i tahona og fermenterer langsomt.
Alt er håndlavet efter "gammeldags" opskrift. Selv flasker og propper laves på destilleriet!
Destilleriet "Destileria La Fortaleza" ejes af Don Guillermo, som er oldebarn af Don Cenobio Sauza. Sauzafamilien tilskrives i vidt omfang æren for at have skabt begrebet "tequila", så Don Guillermo har en lang familietradition at trække på.
Fortaleza er ikke et specielt gammelt brand. Det er stiftet i 2005, men har altså ca. 140 års historie at trække på fra et af den mexicanske kulturhistories absolutte brændpunkter.
Tequilaen er fyldig, rund og mild med en meget fremtrædende agavesmag. Blancoen er meget aromatisk med noter af honning og citrus og reposado og anejo er rene overflødighedshorn af fyldig, sødmefuld agave.

 

 

Årets bedste mezcal i Danmark 2020: Mezcal Derrumbes

Agavehoffet valgte Mezcal Derrumbes til at være Årets Mezcal 2020!
Mezcal Derrumbes er et superinteressant mezcalbrand. Det udmærker sig ved en høj grad af transparens i produktionsprocessen, men har også en meget spændende tilgang til produktudviklingen. De har således 6 forskellige mezcals på programmet, som kommer fra hver deres delstat. Man finder således en meszcal fra Oaxaca, Michoacán, San Luis Potosi, Zacatecas, Tamaulipas og Durango. Hver mezcal har sin egen mezcalero og forskellige agaver og produktionsprocesser. Vi er sommetider tilbøjelige til at glemme, at Mexico er på størrelse med det meste af Vesteuropa. Landet er simpelthen kæmpestort og desto mere charmerende er det at se forskellige mezcals som hver især formulerer noget prægnant fra deres område.

De fleste stemmer fra Agavehoffet gik til mezcalen fra San Luis Potosi. Denne mezcal er lavet på Salmiani agaven, som er ret lavtydende. Der skal, med andre ord, høstes en del agave, før man har samme mængde saft, som fra Espadin eller Blå Agave. Det er en sødmefuld, røget og ikke så stærk mezcal, med en aroma med noter af Jalapeno og ost. Meget distinkt smag og en perfekt sipper!

 

 


 

 

 Årets bedste tequila i Danmark 2019: Cascahuin Tequila

Cascahuin Tequila har haft medvind i 2019 og med god grund. "Agavehoffet" valgte Cascahuin fordi det er en klassisk tequila med en fyldig og velgørende agavesmag.

Flasken fremstår decideret beskeden i ydre og den grafiske formgivning lader ikke ane, at her er en god oplevelse. Bløde og rige agavenoter og en anejo, som ikke er sød, men har lige præcis det element af sødme og ekstra dybde i smagen, som man ønsker af en god lagret tequila.

 

 

 

 

 

Årets bedste mezcal i Danmark 2019: Mezcal Los Danzantes

"Agavehoffet" satte sit kryds ved Mezcal Los Danzantes uden den store tøven. Mezcal Los Danzantes, er med sin cool flaske, høje procenter og friske, sprøde og aromatiske mezcal en vinder. Her er røg, men også en meget stor dybde i smagen. Aromaen er rent guld. Rig, let og med masser af agave.

 

 

 

 

 

 


 Årets bedste tequila i Danmark 2018: Tierra Noble Tequila

Valget af Tierra Noble Tequila som årets tequila 2018, vil sikkert afføde diskussion blandt landets tequilaentusiaster, for det er en tequila med en speciel profil.

Det er en højlandstequila fra tequilaens hjerteland, men dens elegante og forfinede formgivning og smagsprofil afslører at producenten har rødder i vinproduktion. Etikette og flaske vil bringe glæde til dem som værdsætter forfinet typografi og godt design, og smagen er mere varieret og bredspektret i mange andre tequilaer.

 

 

 

 

Årets bedste mezcal i Danmark 2018: Amor de Agave Mezcal

Årets mezcal - valgt af Agavehoffet - er en klassisk og uprætentiøs mezcal. Den forener en enkel og fyldig, røget agavesmag med et elegant og kraftfuldt udtryk.

 

 

 

 

 

 

 


Årets bedste tequila i Danmark 2017: Tequila 29

 Tequila29 er en 100% agavetequila fra firmaet Casa Xplendor. Det er ikke en klassisk tequila, men derimod en tequila, hvor fokus har været på at ramme en lidt bredere målgruppe. Med sit slanke, moderne og lidt feminine design og silkebløde smag går den efter det unge publikum og også gerne det kvindelige publikum. Tequila 29 kommer i Blanco, Reposado, Extra Anejo og så der minsandten også en version i rosa/pink. Der findes meget tequila, som er dyrere end Tequila 29, men når prisen så alligevel går til Tequila 29 skyldes det den den brede folkelige appel. Det her er en tequila, som er af god kvalitet og med et stort publikum.

 Hvad er Tequila29?

Firmaet bag Tequila 29, Casa Xplendor, er et lille familiedrevet firma, som holder fanen højt og bestandigt udvikler nye produkter. Således har de også en serie mezcal og en specialudviklet dressing. Man kan læse mere om firmaet og personerne bag, i det lille interview på TequilaList.com:

https://tequilalist.com/tequila29-its-pink-and-its-beautiful.html

 

Årets bedste mezcal i Danmark 2017: Scorpion Mezcal

Scorpion Mezcal er lavet af firmaet Caballeros og den kommer i tre lagringer Silver, Reposado og Anejo. Navnet Scorpion kommer fra den lille - rigtige - skorpionskal,  som ligger i bunden af hver flaske. Skallen er naturligvis uden brod. Scorpion Mezcal er small batch – dvs. hver flaske har batchnummer og flaskenummer.

Scorpion Mezcal er en succes i Danmark, og selvom flasken, som kommer med en lille kulørt sombrero på flaskehalsen kan virke lidt ”kulørt” i et land med kølige designpræferencer, så er der tale om en virkelig fremragende mezcal. Med sin røgede og sødmefuld smag rammer den et godt og appellerer bredt til mange mennesker, som ellers ville rynke på næsen af den mexicanske festlighed.

Scorpion Mezcals stifter, Douglas French bor og arbejder i Oaxaca i det sydlige Mexico hvorfra rigtigt meget mezcal kommer. Han er en alsidig og meget passioneret mand, som yder en stor indsats for at genoplive og vedlige uddøende plantesorter. Senest har han påbegyndt en nyforædling af gamle røde majssorter fra Oaxaca, med det formål at lave whisky.

Man kan læse et lille interview med Douglas French fra Scorpion Mezcal her på TequilaList.com: https://tequilalist.com/scorpion-mezcal.html

 

 


 

 

Årets bedste tequila i Danmark 2016: Sangre de Vida Tequila

Sangre de Vida tequila er ny i Danrmark. Og så alligevel ikke... Sangre de Vida tequila kom til Danmark i 2016, men først efter et "prøveskud" med Kahtequila. Sagen er nemlig, at både Kah Tequila og Sangre de Vidatequila er skabt af iværksætteren og kunstneren Kim Brandi. Kim Brandi stiftede Kah Tequila og havde fra begyndelsen stor succes. Men som ung og uerfaren kunstner, var hun et et nemt offer for alverdens træske forretningsfolk, og i løbet af ganske kort tid gik Kah op i kiv, strid og ballade. Kim Brandi tog konsekvensen og forlod virksomheden og startede forfra under navnet Sangre de Vida. Sangre de Vida er imidlertid ikke bare en kopi af Kah. Det er et produkt, hvor erfaringerne fra Kah er indkorporeret og integreret. Flaskernes design er blevet betydeligt bedre, håndværket i hver unikaflaske er meget bedre, og med det væsenligste - nemlig selve tequilaen - er der også sket forandringer. Her har man valgt helt at skifte destilleri, og er gået over til La Cofradia, som også laver den fremragende Casa Noble.

 

Sangre de Vida-tequila fortjener fuldt og helt at blive årets tequila, for et hårdt og stædigt arbejde for at levere et virkeligt kvalitetsprodukt, på trods af trængsler og modstand.

 

Årets bedste mezcal i Danmark 2016: Mezcal Vago

Prisen for årets mezcal, må gå til Mezcal Vago. Mezcal Vago kom her til landet sidste år, og det er et af disse små brands, hvor historie, kvalitet og produkt, går op i en højere helhed. Mezcal Vago er både et brand og en virksomhed som omfatter flere små mezcalproducenter fra det sydlige Oaxaca i Mexico. Produktionen af mezcal har en lang folkelig tradition bag sig, og det er i de små landsbyer langt ude på landet og i bjergene, man finder de her produkter, som ikke gør noget væsen af sig, men hvor kvalitet og produktion er blevet rafffineret over hundreder af år.

Mezcal Vago laver mezca på Espadin-agave, men også på Mexicano, Cuixe, Tobalá og flere andre. Alt laves i små batches efter gamle traditioner, og helt processen er fuldstændig transparent. Alle flasker har en detaljeret etiket, med angivelse af årstal, batchnummer osv.

 

Mezcal Vago fortjener at blive årets mezcal, fordi de fastholder det helt essentielle: Godt håndværk, omhu, hæderlighed og en tårnhøj kvalitet.