Agaveplanten har en masse lange – særdeles – spidse blade når den står på marken. Når planten er moden, kommer den drevne “jimador”, høstmanden som skærer planten ned.
Jimadoren bruger sin “coa” som er en stang med en cirkelrundt blad til snitte roden over og skære bladene fra. Det lyder nemmere end det er… Agavens “krop” kaldes en “Piña”. Agavens indre kalder man “corazon”hjertet! Pinñ’en kan veje et sted mellem 50-100 kg! Bladene er lange, stive og med en syleskarp spids i enden. For at kunne skære roden over, er jimador’en nødt til at jage coa’en helt i bund inde under agavens blade og skære planten fri af jorden. Når han har fået skåret roden over, kan han vippe planten omkuld og begynde at skære bladene af.
Hertil bruger han også coa’en og sommetider en machete.
Der er varmt i Mexico og der kan sagten være mange hundrede planter på en mark. Arbejdet som jimador kræver en forrygende fysik!
De høstede pinã’er samles sammen ved håndkraft i lastbiler og køres til destilleriet. Alt efter størrelse, vil man skære agaverne i halve eller kvart for at kunne udnytte ovnen bedre.
Hvorfor bager man agaven?
Agavens saft er stivelses-saft omtrent som kartoflens. For at kunne bruge saften, er man nødt til at omsætte den til sukkersaft. Det kan man gøre på flere måder, men den traditionelle måde, er at bage agaven. Varme skaber en kemisk proces i saften der omsætter den til sukkerstof.