Hvordan tequila blev til “Tequila”
Min sommerferie har bl.a budt på læsning af tequilalitteratur. Der findes et utal af bøger om tequila, som i langt de fleste tilfælde har selve drikken tequila, som emne. Det er bøger om margaritas, cocktails, brands, ture til distillerier osv. Der er imidlertid rigtigt langt imellem de bøger der træder et skridt tilbage og behandler begrebet tequila.¡Tequila! Distilling the Spirit of Mexico er sådan en bog.
Tequila er spiritus baseret på agave. Der er imidlertid ca 28 arter af agave man kan lave spiritus på og næsten al denne spiritus bliver kaldt mezcal. Ligemeget hvilken egn den kommer fra og hvilken agaveart den er lavet på. Det gælder blot ikke for tequila. Tequila er i princippet også mezcal, men tequila er kun lavet af den Blå Agave og skal komme fra et antal bestemte distrikter – ellers er det ikke tequila. Men hvordan gik det så til at lige denne variant af agavespiritus blev så ekstremt populær, når alt det andet spiritus blot forblev… mezcal?
Det forsøger Marie Sarita Gaytán at give et svar på i hendes bog ¡Tequila! Distilling the Spirit of Mexico. Med udgangspunkt i 6 kapitler tager hun en kulturhistorisk tilgang til tequila og viser hvordan agavespiritusssen fra byen Tequila blev til et begreb og et synonym for agavespiritus i det hele taget.
Mexico blev koloniseret af spanierne og kolonisterne omlagde meget hårdhændet landbruget efter spansk forbillede. Dvs man oprettede store haciendas hvor indianerne blev tvangsudskrevet som arbejdskraft. Haciendaerne i Gualdaljaradistriktet var særligt effektive og slog sig hurtigt på agavedyrkning til både pulque og spiritus. Pulque er en gæret, en ikke destilleret agavedrik, som blev drukket af indianerne før spanierne kom til og som iøvrigt oplever en ny renæssance i disse år.
Hermed lagdes grunden for det forspring som Gualdajaradistriktet fik med hensyn til agavespiritus. Andre kapitler belyser f,eks brugen af helten fra den mexicanske revolution, Pancho Villa i markedsføringen af tequila. Et underkapitel kommer ind på kvindernes rolle i forhold til forbrug og markedsføring af tequila. Kapitel 4 og 5 er afsat til at beskrive hvordan Mexico og CRT målrettet og uhyre effektivt arbejder med at danne rammerne for en international turistindustri med tequila som en af hovedattraktionerne. Interessant her, er den rolle CRT indtager som et på én gang regulerende og propaganderende organ. Forfatteren kommer også ind på bagsiden af tequilaindustriens succes; nemlig det forhold at det er de helt store spirituskonglomerater der driver udviklingen, for det gode og dårlige. De skaber vækst, men ikke nødvendigvis en vækst der kommer tequilaens små aktører til gode.
Sidste kapitet er viet til en analyse af hvordan tequila indgår som kulturel formidler udenfor Mexico. Dvs hvordan tequilaen indgår som kulturel arv og identitetsskaber. ¡Tequila! Distilling the Spirit of Mexico er afgjort værd at investere i hvis man gerne vil komme til en lidt dybere forståelse af hvordan tequila fungerer som begreb og hvordan relationen mellem begrebet og tequilaens mange forskellige aktører fungerer.
Virkelig god læsning! Køb den her hos Amazon: ¡Tequila! Distilling the Spirit of Mexico
Marie Sarita Gaytán er Assistant Professor of Sociology and Gender ved University of Utah.
Ph.D. in Sociology, University of California, Santa Cruz, 2008
M.A. in Sociology, University of California, Santa Cruz, 2005
B.A. (with honors) in Political Science and Sociology, University of California, Irvine, 1997