Der står danskere bag rigtigt meget forskelligt spiritus, lige fra snaps over øl, vine og gin til whisky. Nu er der også et dansk-ejet mezcal-brand, “Awry”! I foråret 2024 dukkede der et par gutter op i døren med en kasse mezcal, og spurgte om vi kunne have lyst at have deres mezcal i webshoppen. Og de havde iøvrigt selv lavet den! Det lød jo da superspændende og noget der skulle smages, så det gjorde vi. Og det smagte fremragende! Så nu har vi AWRY mezcal i webshoppen og her har I et lille interview vi har lavet med de fire friske fyre.

Herover har vi en af AWRYs ejerkreds, Frederik Kofoed, som forsøger sig som jimador på agavebondens mark.
Hvem står bag AWRY Mezcal?, Navn, alder etc
Joachim Kongsted 32, Frederik Kofoed 31, Nicolaj Hangaard 31 og Frederik Nystrup-Larsen 31.
Hvad er jeres baggrund?
Vi kender alle hinanden fra vi var børn og er vokset op sammen.
Hvordan og hvornår fik I ideen til at lave jeres egen mezcal
Joachim boede et halvt år i Mexico City i efteråret 2017 og fik en stor kærlighed til Mezcal, de andre var hurtigt enige i at produktet er noget særligt. Herefter var ideen først at importere et allerede eksisterende mezcalmærke, men efter første researchtur til Mexico i januar 2019, besluttede vi at lave vores eget mezcalmærke. Vi startede herefter en virksomhed i Mexico og begyndte den lange rejse mod at have mezcalen på dansk jord.
Hvilke vanskeligheder og udfordringer er I løbet ind i undervejs i processen?
Vi er løbet ind i rigtig mange udfordringer, Jeg tror ikke, at nogen af os havde forestillet os, at det ville tage fire år at få den første flaske på dansk jord. De største udfordringer har været forbundet med det mexicanske bureaukrati.
Mezcal er et beskyttet produkt med en beskyttet produktionsmetode. Vi har derfor skulle have utallige registreringer for overhovedet at have noget med mezcal at gøre. Oven i dette udbrød der corona kort tid efter vi havde etableret vores virksomhed i Mexico. Derudover har det heller ikke været nemt at sidde i Danmark og forsøge at holde snor i en proces på den anden side af jorden.
Hvordan fandt i en palenque og en mezcalero?
Vi har af flere omgange kørt rundt i staten Oaxaca for at lede efter den rette bonde, som både havde styr på sit produkt og var klar på et eventyr. En eftermiddag, hvor vi har kørt rundt det meste af dagen, ser vi pludselig røg stige op fra en palenque et stykke fra vejen. Vi drejede af og forsøgte gennem et net af grusveje at finde vej til røgen. Da vi endelig kom frem, var der fra starten en god kemi med bonden og vi blev hængende det meste af aftenen.
Her kan man se processen med at fylde jordovnen med agaver. Trillebørene indeholder agavefibre som bruges til at pakke sammen med agaverne og holde på varmen
Hvordan greb i smageprocessen an?
På alle vores ture til Mexico har vi smagt utrolig meget mezcal, det meste hos lokale bønder, men også på barer og restauranter. Gennem dialog med bønderne og smagningerne har vi opbygget en stor viden om produktet.
Bønderne er altid hurtige til at tilbyde mezcal, så for os var det vigtigt at have en dialog med dem om mezcalen, og smage mange forskellige typer af deres mezcal. Derudover spurgte vi en del ind til deres produktion for at sikre, at produktet var af en høj kvalitet.
Har I selv fået indsigt i produktionsprocessen af mezcal?
Vi har selv været med til at producere mezcal, og har igennem de mange besøg hos vores bonde fået en rigtig god forståelse for produktionsprocessen. Derudover har vi været ude på markerne, hvor vi bl.a. har været med til at høste agave.
I har tre varianter, Espadin, Tobalá og Tepeztate… Hvordan er i nået frem til præcis disse varianter?
Vi ville gerne have tre mezcal, som giver et indblik i variationen i de mange agavetyper, man kan lave mezcal på. Espadín er god at have, da den for mange er en god intro-mezcal. Tobala er en favorit hos mange, og vi synes derfor den kunne være god at med i sortimentet. Tepeztate er for at have en speciel agavetype, den kræver 25-30 år for at modne og har en mere krydret og karakteristisk smag, og er derfor en mezcal for kendere. Derudover var det også i tæt dialog med bonden, som har den bedste og mest nuancerede forståelse for de enkelte agavetyper.
Herover kan man se jordovnen med bålet med varme sten i midten. En jordovn fungerer i princippet som en sauna, hvor det varme bål i midten styres, så det afgiver varme længe nok til at al agaven er gennembagt og stivelsessaften omdannet til sukkersaft.
Kan I fortælle lidt om hvad udfordringen er med agave varianter udover espadin?
Der kan flere udfordringer ift. andre agaveplanter end espadín, herunder i produktionen og dyrkningen af planterne. Espadín er den en af de eneste agavetyper der kan dyrkes, og det er derfor alene espadínmarker man ser i Oaxaca. Andre agavetyper kan, med andre ord, være svære at få fat i og er mere afhængige af sæsonen, da de kun i nogle måneder af året indeholder det rette sukkerniveau for at man kan producere mezcal på dem. Mange vilde agavetyper er derudover svære at kontrollere i produktionsprocessen, og særligt Jabalí er kendt for at volde bønderne problemer.
Flaske og branding? Jeg er ret begejstret for den uhøjtidelige flaske med de små muntre klistermærker. Kan I fortælle lidt om navnet på jeres brand og hvordan I er nået frem til valg af flaske og design?
Navnet var i virkeligheden en lang proces, da det ikke må ligge tæt op ad navne på andre produkter og brands for at blive registreret hos de mexicanske myndigheder. Vi havde derfor flere navne oppe at vende og diskuterede dem med vores advokat i Mexico.
Når det er sagt, er vi rigtig glade for at det endte med AWRY. Ordet i sig selv er engelsk og betyder i virkeligheden, at noget er lidt ude af kurs, hvilket jo passer meget godt på vores proces med at få produktet hjem og den energi, som produktet har. Ift. flaskerne ville vi gerne ramme den stemning, som vi selv har haft i kroppen efter en hel dag hos bonden og på de mexicanske markeder. Flasken måtte derfor ikke være for højtidelig, og gerne bage præg af det unikke, som mezcal også er i vores øjne.
Hvordan ser fremtiden ud for AWRY Mezcal?
Vores planer med brandet er først at brede vores mezcal ud til Danmark og derefter andre markeder i Europa og verden. Vi er utrolig galde for vores produkt, og vil gerne dele den glade med sp mange som muligt. Vores mål er at gøre Mezcal til et mere kendt og tilgængeligt produkt for alle.
Kontakt AWRY Mezcal Hvis man gerne vil i kontakt med AWRY Mezcal, så kan man skrive til landscapeimport@gmail.com |