“Tequila and Mezcal. The Complete Guide” er en ny udgivelse, som ligger i tråd med den udvikling, der er sket indenfor forståelsen af agavespiritus indenfor de sidste 10 år. Allerede i titlen “Tequila and Mezcal” bliver man advaret. Denne bog har lige meget fokus på Tequila OG Mezcal.
En introduktion til agaveverdenen
“Tequila and Mezcal. The Complete Guide” er, som titlen beskriver, en introduktion til emnet. Bogens forfattere understreger at deres ambition har været at lave en solid og folkelig vejledning til tequila og mezcal.
Bogen indleder med et kort, men meget effektivt skrevet historisk og faktorienteret afsnit. Forfatteren redegør for hvordan tequila og mezcal kategoriseres og lagres. Redegørelsen for tequila og mezcals norma er fremragende. For nybegyndere i agaveverdenen er et det altid lidt et mysterium hvad de mange lidt teknisk lydende forkortelser står for. DOT og NOM. DOT er i princippet en form for handelshindring eller copyright, om man vil. Denomination de Origin de Tequila – er en geografisk afgrænsning af hvorfra tequila kan komme. Hvis tequilaen/mezcalen ikke kommmer fra et de distrikter i mexico, som er omfattet af standarden – ja, så er det bare ikke tequila eller mezcal. Det kan sagtens være agavespiritus lavet på nøjagtigt samme måde som tequila, men det kan ikke kaldes tequila. Norma’en er det regelsæt som beskriver hvad tequila er kemisk set, og hvilke processer, blandingsforhold og regulativer der omfatter den. Normaen opdateres faktisk af og til.
Agaven er en plante…
En velkommen fornyelse i agavelitteraturen er den fine beskrivelse af de agavearter man hyppigst møder, f.eks Blå agave, Espadin, Tobola osv. Netop selve grundstoffet i tequila og mezcal er interessant af mange grunde. Agave har for eksempel ikke en særligt stabil genetik. Dvs den sorten kan sagtens finde på at blande sig med andre sorter, og når man har fastlagt nogle meget klare og præcise retningslinjer for hvilken agavesort der kan bruges til hvad, så er man lidt i knibe hvis sorten pludselig “skrider” væk fra dette grundlag. Og det er en af grundene til at man vogter omhyggeligt over tequilaens grundstof – de blå agave. Men også en grund til at den blå agave konstant er i fare for at blive en svag monokultur.
Tequila/mezcal-brands
Kobe Desmet og Isabel Boons finder også plads til et afsnit om nogle udvalgte tequila og mezcalbrands. Her finder man for eksempel relativt ukendte brands 30-30 Tequila og mere kendte brands som Siete Leguas, Casa Noble og Don Julio. På mezcalsiden finder vi naturligvis Del Maguey, Ilegal, Marca Negra og flere andre, alt kyndigt beskrevet og med en redegørelse for agavesorter, produktion osv.
Bogen bruger en del grafik og valget af Emma Thyssen som grafiker er supergodt. Hendes spinkle, men altid klart forståelig streg klæder bogens luftige layout.
Cocktails
Et stort afsnit af bogen er afsat til opskrifter på cocktails med mezcal og tequila. Det er gode og velbeskrevne opskrifter med flotte fotos. Og så er det overraskende opskrifter! Vi slipper for alle de gamle, kendte opskrifter og bliver præsenteret for nye og spændende ideer.
Cocktailafsnittet indledes med et rigtigt kapitel om hvordan man drikker tequila og mezcal i Mexico. Her finder man for eksempel en god redegørelse for brugen af limesaft, salt, sangrita osv. Rigtigt udmærket.
Vi finder også et godt afsnit om tequila/mezcal som ingrediens i madlavning. Herhjemme er det vist kun Mexibro.dk – den fremragende madblog ved Jon Lynge, som har behandlet emnet. Opskriften på chilichokolade med tequila så fantastisk ud og skal afgjort prøves ved lejlighed.
Der er en udmærket introduktion til restauranter/barer med agavespiritus også. Restauranterne/barerne er spredt sådan lidt ud over det meste af kloden, og kommer alle med en lille kort intro. Det er nok mest til de dedikerede nørder, men hvad er der nu også i vejen med at nørde lidt?…
Hvad betyder det altsammen?
Bogen slutter af med et udmærket, om end noget over-layoutet, stikordsregister og en fin ordforklaring (Glossary). Der er masser af termer indenfor tequila/mezcal som godt kan kræve en sådan liste.
“Tequila & Mezcal. The Complete Guide” er alt i alt en rigtig udmærket bog, som er meget “to the point”. Min eneste indvending er nok at jeg godt kunne savne lidt mere kulturelt baggrundsstof, Men omvendt er der flere andre bøger der dækker netop det,som f.eks Tequila and Mezcal – Divided spirits.
Forfatterne
Isabel Boons er en belgisk freelance journalist og forfatter med speciale i mad og drikkevarer. Hun har skrevet indtil flere “Complete Guides” bøger, herunder om Gin og Tonic, Vermouth og Rom og naturligvis om Tequila og Mezcal.
Hun er kæmpestor cocktailentusiast og indtager ofte selv pladsen som bartender i hendes egen hjemmebar.
Kobe Desmet er en belgisk agave-entusiast og uddannet Tequila Maestro, som har været så heldig at han kunne gøre sin passion til sit arbejde. Han arbejder nu for AliasSmith i Sverige, som er Europas største importør af mexicansk spiritus. Kobe Desmet er bosat i Guadalajara, Mexico og har absolut ingen planer om nogensinde at flytte derfra.
“Tequila and Mezcal. The Complete Guide”. Forfatter: Kobe Desmeet og Isabel Boons. Forlaget Lannoo. 2016
Køb den hos Saxo.dk her: https://www.saxo.com/dk/tequila-mezcal_kobe-desmet_hardback_9789401434645